Så förbereder du dig för ett distansmöte

Ett distansmöte idag innebär oftast att man håller ett videosamtal med någon via datorn. För att mötet ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att man förbereder sig på rätt sätt.

Det allra viktigaste är så klart att man har en stabil internetuppkoppling. Har man inte det hemma kan man till exempel uppsöka ett bibliotek (som kan ha särskilda mötesrum där man kan prata fritt) eller sätta sig på ett café (om man lyckas undvika den värsta lunchrushen).

En annan sak som är viktig är att se till att miljön runt omkring datorn innehåller så få distraktioner som möjligt. Om man kommer att hålla mötet i ens hem kan man till exempel rensa skrivbordet från onödiga papper eller föremål. Man bör också se till att ens bakgrund är så distraktionsfri som möjligt, till exempel genom att man har en enhetlig färg på väggen. Håller man många möten via videosamtal i ens hemmakontor, och har en mönstrad eller färgstark tapet, kan det därför vara värt att anlita en målare för att måla om väggen till en mer neutral nyans. Du hittar en målare i Stockholm som kan hjälpa till på Vimalar.se.

Det är dock inte bara runtomkring datorn som man ska se till att ta bort distraktioner – man bör också stänga ned alla program på datorn som man inte kommer att använda sig av under mötet. Något man däremot kan tillåta sig, vilket är en av de stora fördelarna med att hålla mötet via ett videosamtal, är stödanteckningar i form av post-its, som man kan sätta på exempelvis datorskärmen. På det sättet har man lätt tillgång till dem, utan att motparten i mötet störs av dem eller ens vet att de är där.

restimpo